Het Friese geslacht Huizinga - Kroniek

Boek
Kroniek  


Druk: 
1ste druk verschenen in oktober 2024
2de druk verschenen in november 2024

Prijs: € 49,75 

Hardcover
345 pagina's

Datum
12.08.2024

Specificaties

Taal                  Nederlands

Bindingsvorm Hardcover

Formaat          210 x 279mm

Kleur                Kleur

Aantal              pagina's 347

ISBN 9789465017150

Verschijningsdatum 30-09-2024

Genre
Geschiedenis & Politiek > Biografieën & Memoires

AANKONDIGING 18 JANUARI 2025

Klik op onderstaande button om de aankondiging te lezen van de lezing over "Het Friese geslacht Huizinga" bij Tresoar
(Archief, museum en bibliotheek Fryslân) te Leeuwarden.


Het Friese geslacht Huizinga 


In de nadagen van zijn leven schrijft mijn 'pake Piet', Petrus Meinderts Huizinga (1877-1958), zijn levensverhaal op. Dat begint eind 19de eeuw op een boerderij in Poppenwier nabij Sneek. De strenge winters eisen naast ziekten en honger, hun tol op het platteland, waar gezinnen vaak meerdere kinderen verliezen. Toch kent zijn jeugd ook mooie momenten: schaatsen tijdens barre winters, zijn schooltijd en het bezoeken van de jaarlijkse kermis en de veemarkten..

Na zijn betrekkelijk onbezorgde jeugd verhuist hij naar een pachtboerderij van de rooms-katholieke kerk in Sneek, 'De Kië' te Greonterp. De verhuizing van vee en huisraad over weg en water naar Greonterp vindt 's nachts plaats. Hij boert daar vanaf 1911 samen met zijn vrouw Johanna Sinnema en ze krijgen twaalf kinderen. Echter, het boerenleven op het platteland kent zowel voorspoed als tegenslag.

Pake Piet vertelt hoe ze ternauwernood ontsnappen aan een vergiftiging door rattengif, over een dodelijk ongeluk bij de watermolen en de mislukte verkoop van vee aan de bekende schaatser Ulbe van Dijk. Hij beschrijft de sluwheid van zijn oom 'mijnheer Flierl', de macht van de kerk en het bijgeloof met de dood van drie kerkmeesters tot gevolg.

Wanneer de economische crisis in de dertiger jaren uitbreekt, moeten zijn kinderen helpen om de hoge pacht te betalen, maar de kerk blijft hun lot bepalen. Het kerkbestuur van Sneek gijzelt financieel zijn gezin en stelt hen onder curatele. Ondanks de hulp van een senator van de Eerste Kamer worden zij bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door de 'Dienaren van God' als 'uitvaagsel' weggezet.  Aan 50 jaar boeren komt een abrupt einde als ze op 22 mei 1940 gedwongen 'De Kië' moeten verlaten. De boerderij wordt, door een in geldnood verkerende kerk, onderhands verkocht. Terneergeslagen, maar ongebroken en zonder enige schuld, betrekken ze een kleine woning in Leeuwarden waar ze de nadagen van hun leven doorbrengen.

De passie voor het boerenleven, de kracht om te overleven en het grote geloofs-vertrouwen worden zwaar op de proef gesteld. Dit unieke boek biedt de lezer een zeldzaam historisch inzicht in het leven op het Friese platteland.

Een kleine selectie van foto's die in het kroniekboek "Het Friese geslacht Huizinga" voorkomen.