BERTHOO LAMMERS (1957)           

 

Woonachtig in de Noordoostpolder.

Schrijver van het boek
'De Smaak van Korenwijn', "Valwind" en "De Priorij van Christaller".

Mede verantwoordelijk voor de verhaallijn en locaties.

 

 

HERMAN FOUSERT (1942 - 2020 † )


Overleden in 2020

Medebedenker van het script 'De Smaak van Korenwijn.'
Leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de 'plotlijn' van Deel I en Deel II.
Positief kritisch op de 'jachttaferelen' beschreven in het boek.

 

De Priorij van Christaller

Aan het einde van de vorige eeuw - in 1995 - maakte het gemeentebestuur van Noordoostpolder de eerste plannen bekend om haar centrum - De Deel in Emmeloord - te herontwikkelen. Tegen de wil van burgers en ondernemers in koos men voor een geheel nieuw winkelcentrum met ondergrondse en bovengrondse parkeerplaatsen. De historische aanblik en oorspronkelijk bedoelde identiteit van De Deel zou daarmee voorgoed verdwijnen. Ook de karakteristieke Poldertoren moest worden verbouwd. Als de coalitiepartijen in de gemeenteraad van Noordoostpolder onder aanvoering van het CDA en de PvdA met één stem verschil in 2006 een motie aannemen, staat niets meer in de weg om die plannen ten uitvoer te brengen. 

Maar niet iedereen had belang bij deze megalomane plannen. Een illuster genootschap deed er alles aan om deze plannen te verhinderen. Zij zijn daar tot op heden voortreffelijk in geslaagd. In 2016 is na ruim tien jaar plannenmakerij en het torpederen van allerlei initiatieven al meer dan 20 miljoen euro gemeenschapsgeld verloren gegaan zonder dat er ook maar een steen op De Deel is verplaatst. Hoe is dat mogelijk? Wie beschermt de Poldertoren en De Deel? 

Politici en ondernemers met dubbele agenda’s, belangen en historische verbintenissen koesteren een groot gezamenlijk geheim! Een geheim waarvan alleen de leden van een genootschap weten dat het bestaat. Een zoektocht van twee raadsleden in de duistere wereld van symbolen en relaties brengt een machtig historisch complot aan het licht.

 

De geschiedenis van het boek Valwind

Het boek is gebaseerd op een lokaal politiek proces. Begin deze eeuw zijn er een aantal agrarische ondernemers uit de Noordoostpolder die ontdekken dat het participeren in de exploitatie van windenergie een zeer lucratieve bezigheid is. De overheid heeft er een miljard euro voor om het grootste windmolen-park van Europa te bouwen. Waar? Aan de rand van een van de mooiste gebieden in Nederland, de Noordoostpolder. De een miljard subsidie die hiermee gemoeid is maakt de agrarische ondernemers in een klap miljonair. Om dat doel te bereiken wordt onder de mantel van “de groenestroomgedachte” alle publieke en politieke macht gebundeld om hierin te slagen. Landelijke bestuurders dwingen lokale politici tot het (niet) nemen van lokale verantwoordelijkheden. Bevoegdheden van het lokale openbaar bestuur worden verkwanseld. Burgers worden niet gehoord en zijn het slachtoffer van een disfunctionerende lokale overheid die onder ‘Haagse druk’ omwonenden tot slachtoffer maakt. De tentakels van de windmolenmaffia reiken tot diep in een machteloze lokale overheid met als gevolg de dood van een lokale bestuurder. Alle documenten in deze politieke thriller zijn authentiek en te raadplegen.

 
Valwind
 
Gebaseerd op een politiek proces.
 
Begin deze eeuw zijn er een aantal agrarische ondernemers uit de Noordoostpolder die ontdekken dat het participeren in de exploitatie van windenergie een zeer lucratieve bezigheid is. De overheid heeft er een miljard euro voor om het grootste windmolen-park van Europa te bouwen. Waar? Aan de rand van een van de mooiste gebieden in Nederland, de Noordoostpolder. 
 
De een miljard subsidie die hiermee gemoeid is maakt de agrarische ondernemers in een klap miljonair. Om dat doel te bereiken wordt onder de mantel van “de groenestroomgedachte” alle publieke en politieke macht gebundeld om hierin te slagen. Landelijke bestuurders dwingen lokale politici tot het (niet) nemen van lokale verantwoordelijkheden. Bevoegdheden van het lokale openbaar bestuur worden verkwanseld. Burgers worden niet gehoord en zijn het slachtoffer van een disfunctionerende lokale overheid die onder ‘Haagse druk’ omwonenden tot slachtoffer maakt.
 
De tentakels van de windmolenmaffia reiken tot diep in een machteloze lokale overheid met als gevolg de dood van een lokale bestuurder. 
 
Alle documenten in deze politieke thriller zijn authentiek en te raadplegen.
 
Berthoo Lammers
December 201

 

 

Geschiedenis van het boek De Smaak van Korenwijn

Het boek "De Smaak van Korenwijn" is een verhaal dat zich afspeelt in de uitgebreide bossen in het voormalige voormalige Oost-Duitsland op het landgoed "Klein Schorfheide". Herman Fousert en Berthoo Lammers zijn erin geslaagd een spannende detective te schrijven. Hun ideeën en belevenissen, betrekking hebbende op de jacht, zijn op indringende wijze beschreven in dit non-fictie boek. De Smaak van Korenwijn dat symbool staat voor bedrog, oplichting wordt door het hele boek op de juiste moment geproefd....