Priorij van Christaller

14-08-2018 13:18

VANDAAG VERSCHENEN BIJ BOEKHANDEL MARSMAN TE EMMELOORD

De Priorij van Christaller

 

Aan het einde van de vorige eeuw - in 1995 - maakte het gemeentebestuur van Noordoostpolder de eerste plannen bekend om haar centrum - De Deel in Emmeloord - te herontwikkelen. Tegen de wil van burgers en ondernemers in koos men voor een geheel nieuw winkelcentrum met ondergrondse en bovengrondse parkeerplaatsen. De historische aanblik en oorspronkelijk bedoelde identiteit van De Deel zou daarmee voorgoed verdwijnen. Ook de karakteristieke Poldertoren moest worden verbouwd. Als de coalitiepartijen in de gemeenteraad van Noordoostpolder onder aanvoering van het CDA en de PvdA met één stem verschil in 2006 een motie aannemen, staat niets meer in de weg om die plannen ten uitvoer te brengen.

Maar niet iedereen had belang bij deze megalomane plannen. Een illuster genootschap deed er alles aan om deze plannen te verhinderen. Zij zijn daar tot op heden voortreffelijk in geslaagd. In 2016 is na ruim tien jaar plannenmakerij en het torpederen van allerlei initiatieven al meer dan 20 miljoen euro gemeenschapsgeld verloren gegaan zonder dat er ook maar een steen op De Deel is verplaatst. Hoe is dat mogelijk? Wie beschermt de Poldertoren en De Deel?

Politici en ondernemers met dubbele agenda’s, belangen en historische verbintenissen koesteren een groot gezamenlijk geheim! Een geheim waarvan alleen de leden van een genootschap weten dat het bestaat. Een zoektocht van twee raadsleden in de duistere wereld van symbolen en relaties brengt een machtig historisch complot aan het licht.

 

Berthoo Lammers

Juli 2018

BESTELLEN